Ο Λεξιλάγνος

Iris Murdoch
590 σελίδες
14 x 21 εκ.
960-264-160-6
€ 23,38

Παράγγειλε το βιβλίο

  • Ο Λεξιλάγνος

Ένα ατύχημα που προκάλεσε πριν αρκετά χρόνια, έγινε η αιτία ν’ αλλάξει ριζικά η ζωή του. Εκεί που ο Χίλαρυ ήταν ένας πολλά υποσχόμενος φοιτητής, βοηθός καθηγητού στην Οξφόρδη, κατάντησε ένας ταπεινός υπάλληλος στην κατώτατη βαθμίδα του Ουάιτχωλ. Τύψεις και ενοχές υπήρχαν βεβαίως, αλλά η ζωή συνεχιζόταν, ως τη στιγμή που στο προσκήνιο εμφανίστηκε και πάλι ο Γκάνναρ…

Ίσως το πιο δυνατό έργο της Murdoch. Απίστευτη κατάδυση στο περίπλοκο υποσεινήδητο του ανθρώπου, πλοκή υφασμένη με εξωφρενική μαεστρία.

Η Iris Murdoch γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1919, μεγάλωσε στο Λονδίνο και σπούδασε κλασική φιλολογία στην Οξφόρδη και αργότερα στο Κέιμπριτζ. Από το 1948 υπήρξε εταίρος του St. Annes College της Οξφόρδης, όπου δίδαξε φιλοσοφία επί σειρά ετών. Έζησε στην Οξφόρδη με τον σύζυγό της, John Bayley, καθηγητή και κριτικό λογοτεχνίας, τον οποίο παντρεύτηκε το 1956.

Ξεκίνησε τη συγγραφική της πορεία το 1954 με το βιβλίο Μέσα Στο Δίχτυ, το οποίο και ακολούθησαν 26 ακόμη μυθιστορήματα. Στο θέατρο έχουν παιχτεί το Ένα Κομμένο Κεφάλι και Ο Μαύρος Πρίγκηπας σε διασκευή της ιδίας. Έχει γράψει το λιμπρέτο για την όπερα του William Mathias, The Servants, και έχει δημοσιεύσει την ποιητική συλλογή A Year of Birds, που μελοποιήθηκε από τον Malcolm Williamson.

Η Iris Murdoch ήταν ένας άνθρωπος σπάνιας καλλιέργειας και παιδείας και αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως συγγραφέα της μεταπολεμικής αγγλικής λογοτεχνίας. Το αστραφτερό αυτό μυαλό, από τα πιο εύστροφα και διεισδυτικά του αιώνα μας, έσβησε στις 8 Φεβρουαρίου του 1999.

Διακρίσεις:
• Βραβείο Golden PEN για τη συνολική προσφορά της στη λογοτεχνία (1997)
• DBE για την προσφορά της στα βρετανικά γράμματα (1987)
• Βραβείο Booker για το βιβλίο Θάλασσα, Θάλασσα (1978)
• CBE για την προσφορά της στα βρετανικά γράμματα (1976)
• Βραβείο Whitbread για το βιβλίο The Sacred and Profane Love Machine (1974)
• Βραβείο James Tait Black Memorial για το βιβλίο Ο Μαύρος Πρίγκηπας (1973)

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ