Ερρίκος και Κάτωνας

Iris Murdoch
μετάφραση: Μαρία Αθανασιάδου
14 x 21 εκ.
479 σελίδες
960-264-202-5
€ 23,38

Παράγγειλε το βιβλίο

  • Ερρίκος και Κάτωνας

Ερρίκος και Κάτωνας: δυο τρομερά παιδιά.

Αυτοεξόριστος, αποξενωμένος από κάθε δεσμό, αποτυχημένος στις νεανικές φιλοδοξίες του, ο Ερρίκος επιστρέφει από την Αμερική για να κληρονομήσει την τεράστια περιουσία του πρωτότοκου, χαρισματικού αδελφού του που είχε στο μεταξύ πέσει θύμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Παλεύοντας με τις σκιές και τα φαντάσματα ενός σκληρού οικογενειακού παρελθόντος που είχε βαθιά πληγώσει την παιδική του ψυχή, αρνείται να αποδεχτεί τον δυσβάσταχτο πλούτο και τον προγονικό πύργο που του αφυπνίζουν πληγές και νεανικά τραύματα αξεπέραστα. Όμως οι οδυνηρές παλινδρομήσεις του δείχνουν τελικά έναν άλλο κόσμο, μια ήσυχη απλή ζωή με σύντροφο της ζωής του την παιδική του φίλη Κολέτ.

Επίπονη είναι η πορεία και του άλλου ήρωα, του Κάτωνα, αδελφού της Κολέτ και παιδικού φίλου του Ερρίκου, που προσπαθεί να στεγάσει την δική του πληγωμένη ψυχή κάτω από το ράσο, αναζητώντας τη λύτρωση στον λόγο του Θεού…

Η Iris Murdoch γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1919, μεγάλωσε στο Λονδίνο και σπούδασε κλασική φιλολογία στην Οξφόρδη και αργότερα στο Κέιμπριτζ. Από το 1948 υπήρξε εταίρος του St. Annes College της Οξφόρδης, όπου δίδαξε φιλοσοφία επί σειρά ετών. Έζησε στην Οξφόρδη με τον σύζυγό της, John Bayley, καθηγητή και κριτικό λογοτεχνίας, τον οποίο παντρεύτηκε το 1956.

Ξεκίνησε τη συγγραφική της πορεία το 1954 με το βιβλίο Μέσα Στο Δίχτυ, το οποίο και ακολούθησαν 26 ακόμη μυθιστορήματα. Στο θέατρο έχουν παιχτεί το Ένα Κομμένο Κεφάλι και Ο Μαύρος Πρίγκηπας σε διασκευή της ιδίας. Έχει γράψει το λιμπρέτο για την όπερα του William Mathias, The Servants, και έχει δημοσιεύσει την ποιητική συλλογή A Year of Birds, που μελοποιήθηκε από τον Malcolm Williamson.

Η Iris Murdoch ήταν ένας άνθρωπος σπάνιας καλλιέργειας και παιδείας και αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως συγγραφέα της μεταπολεμικής αγγλικής λογοτεχνίας. Το αστραφτερό αυτό μυαλό, από τα πιο εύστροφα και διεισδυτικά του αιώνα μας, έσβησε στις 8 Φεβρουαρίου του 1999.

Διακρίσεις:
• Βραβείο Golden PEN για τη συνολική προσφορά της στη λογοτεχνία (1997)
• DBE για την προσφορά της στα βρετανικά γράμματα (1987)
• Βραβείο Booker για το βιβλίο Θάλασσα, Θάλασσα (1978)
• CBE για την προσφορά της στα βρετανικά γράμματα (1976)
• Βραβείο Whitbread για το βιβλίο The Sacred and Profane Love Machine (1974)
• Βραβείο James Tait Black Memorial για το βιβλίο Ο Μαύρος Πρίγκηπας (1973)

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Λεξιλάγνος
Ο Λεξιλάγνος
Iris Murdoch
€ 23,38
Ο Πράσινος Ιππότης
Ο Πράσινος Ιππότης
Iris Murdoch
€ 23,38
Ο Μαύρος Πρίγκηπας
Ο Μαύρος Πρίγκηπας
Iris Murdoch
€ 21,20