Μανιτάρια: Ιδιότητες-Αναγνώριση-Συλλογή-Καλλιέργεια

Συλλογικό έργο
360 σελίδες
17 x 24 εκ.
978-960-8273-59-7
€ 27,74

Παράγγειλε το βιβλίο

  • Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι από τους πιο αξιοπερίεργους και εντυπωσιακούς κατοίκους του φυσικού κόσμου και χαίρουν μεγάλης εκτίμησης τόσο για τις χαρακτηριστικές γεύσεις τους και τις χρήσεις τους στη μαγειρική και την ιατρική όσο και για τα άλλοτε περίεργα και άλλοτε πανέμορφα σχήματα και τις δομές τους. Ορισμένα είναι θεραπευτικά, άλλα δηλητηριώδη ή ακόμα και θανατηφόρα. Κάποια είναι εντελώς περίεργα, όπως οι μύκητες Vegetable caterpillar, οι οποίοι αναπτύσσονται κατευθείαν επάνω στους ιστούς της κάμπιας και άλλων εντόμων για να παραγάγουν μια μούμια στο σχήμα του άτυχου ξενιστή τους. 

Ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της έκδοσης είναι η εξαιρετική εικονογράφηση, που πλαισιώνει τα πιο συνηθισμένα εδώδιμα και δηλητηριώδη μανιτάρια του κόσμου, από την πασίγνωστη μαύρη τρούφα του Περιγκόρ μέχρι το θανατηφόρο και συχνά μη αναγνωρίσιμο Amanita phalloides, και από την ξυλάρια την πολύμορφη, που αναπτύσσεται σε δέσμες και μοιάζει με δάχτυλα χεριού που φυτρώνουν από το έδαφος, μέχρι τον Lampteromyces japonicus, οι λεπίδες του οποίου φέγγουν στο σκοτάδι. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη:

Η καλλιέργεια των μανιταριών: επικεντρώνεται σε δύο άξονες, στα χωρίς μυκόρριζες και στα μυκορριζικά μανιτάρια, με έμφαση στην μαύρη τρούφα.
Η συλλογή των άγριων μανιταριών: πραγματεύεται την αναγνώριση και την συλλογή καθώς και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται κατά την συγκομιδή τους.
Κατάλογος άγριων μανιταριών: προσφέρει πληροφορίες για το μέγεθος, το χρώμα, τη συμπεριφορά και άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των εδώδιμων και δηλητηριωδών ειδών, αλλά και τις ιδιαιτερότητες των μανιταριών που ενδέχεται να συναντήσουμε στη φύση.

Με πραγματικά παγκόσμια κάλυψη, αυτή η εισαγωγή στον κόσμο των μανιταριών θα ενθουσιάσει φυσιοδίφες, φοιτητές, φωτογράφους, σεφ, πεζοπόρους αλλά και καλλιεργητές σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Οι συγγραφείς προσφέρουν εμπεριστατωμένες συμβουλές σχετικά με την αναγνώριση και τη διάκριση μεταξύ των εδώδιμων και των δηλητηριωδών άγριων μανιταριών και με τον τρόπο καταγραφής σημαντικών λεπτομερειών, με προτάσεις για τη λήψη φωτογραφιών και την προετοιμασία ενός αποτυπώματος σπορίων.

Το κείμενο συνοδεύουν περισσότερες από 250 έγχρωμες φωτογραφίες, μια εκτεταμένη βιβλιογραφία, καθώς και χρήσιμες διευθύνσεις οργανισμών, πανεπιστημίων και ιστοτόπων.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ