Η Ματωμένη Κάμαρα

Angela Carter
14 x 21 εκ.
202 σελίδες
960-264-168-1
€ 14,92

Παράγγειλε το βιβλίο

  • Η Ματωμένη Κάμαρα

Τα παλιά δημοφιλή παραμύθια, μύθοι και θρύλοι αναβιώνουν, έντεχνα τροποποιημένα στο βιβλίο αυτό, όπου η Angela Carter επιτυγχάνει να διακωμωδήσει τις πατριαρχικές δομές και αξίες για την αντρική υπεροχή και τη θέση της γυναίκας και μέσα από σύνθετες ανατροπές αποκαλύπτει πως αυτές έχουν περάσει στο συλλογικό ασυνείδητο. Με τη σύγχρονη διασκευή των παλιών γνωστών αφηγήσεων που όλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε σαν παιδιά μάς περιγράφει τους τρόπους που οι γυναίκες έχουν λεηλατηθεί στον δυτικό πολιτισμό και καταδεικνύει πως τα φαινομενικά αθώα στοιχεία της λαϊκής κουλτούρας μας έχουν επηρεάσει.

Η Carter με τον μαγικό ρεαλισμό της γραφής της και την αισθησιακή χρήση της γλώσσας υφαίνει μια σειρά από εντυπωσιακές μεταμορφώσεις των παραδοσιακών ηρωίδων και αποδομεί το δίπτυχο της θηλυκότητας, της μυθικής κακιάς μάγισσας και του καλού και του αθώου κοριτσιού. Όλα τα κορίτσια/θύματα στα παραμύθια, όπως η Χιονάτη, η Κοκκινοσκουφίτσα, η Ωραία και το Τέρας, αλλάζουν ρόλους, μετουσιώνονται και εξελίσσονται μέσα από την εμπειρία. Εδώ το κορίτσι των παραμυθιών πλέον μεγαλώνει, αφήνει πίσω τον κόσμο της παιδικής ηλικίας, έναν κόσμο ανημποριάς και φόβου, και επιπλέον παίρνει αυτό που διεκδικεί.

«Η Angela Carter προεκτείνει τη ζωή και τη μεγαλοπρεπή λάμψη της φόρμας του μύθου εν μέρει μέσω της γλώσσας που είναι κρυστάλλινη και αισθησιακή, αλλά κυρίως μέσα από τη φανταστική προσέγγισή της που μπορεί να μας οδηγήσει από το παλιό στο μοντέρνο, από το σκοτάδι στο φως, από το προπατορικό αμάρτημα στην κωμωδία, χωρίς να χάνεται η ακαθόριστη ποιότητα και η δύναμη των αυθεμτικών παραμυθιών.»
The Times

Angela Carter βιογραφία

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ