Τα Μονοπάτια των Τραγουδιών

Bruce Chatwin
17 x 24 εκ.
366 σελίδες
960-264-063-4
€ 21,20

Παράγγειλε το βιβλίο

  • Τα Μονοπάτια των Τραγουδιών

Η ζωή των αυτοχθόνων έρχεται, όπως είναι φυσικό, σε αντίθεση με τους πολιτισμούς που επικρατούν στις μέρες μας, και την αναμέτρηση του πλούσιου επιδρομέα με τους νόμους και τα δικαιώματα των φτωχών.

Προτού αποικηθεί από τους λευκούς, η Αυστραλία ήταν η τελευταία γωνιά της γης που οι κάτοικοί της δεν ήταν βοσκοί ή γεωργοί, αλλά περιπλανώμενοι κυνηγοί. Τα Μονοπάτια των Τραγουδιών, το οποίο ο Bruce Chatwin αφιερώνει στους περιπλανώμενους ανθρώπους, ποτίζεται από τη βαθιά αισιοδοξία ότι ο άνθρωπος δεν είναι από τη φύση του ούτε πολεμοχαρής ούτε επιθετικός, αλλά ένα φιλειρηνικό και τραγουδοποιό είδος με αυξημένη ικανότητα προσαρμογής και πεπρωμένο του την αναζήτηση της αλήθειας.

Ο Bruce Chatwin γεννήθηκε εν έτει 1940 κοντά στο Sheffield της Αγγλίας. Άρχισε τη σταδιοδρομία του σε πολύ χαμηλή θέση στον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s του Λονδίνου, αλλά γρήγορα αναρριχήθηκε στη βαθμίδα καταλαμβάνοντας τη θέση ενός εκ των διευθυντών της εταιρίας. Με την πάροδο του χρόνου, και αντιμετωπίζοντας παράλληλα προβλήματα με την όρασή του, αποφάσισε να εγκαταλείψει τον κόσμο της τέχνης και να ασχοληθεί με την αρχαιολογία – χωρίς όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Κατόπιν, έστρεψε το ενδιαφέρον του στη δημοσιογραφία και η ιδιότητά του ως σύμβουλος επί θεμάτων τέχνης και αρχιτεκτονικής στο περιοδικό The Sunday Times του έδωσε τη δυνατότητα να καλλιεργήσει το αφηγηματικό του ταλέντο.

Με το πρώτο του κιόλας έργο, Στην Παταγωνία, ο Chatwin απέκτησε φήμη ως ταξιδιωτικός συγγραφέας. Παράλληλα όμως αντιμετώπισε και την κριτική ορισμένων όσον αφορά στην τάση που είχε να αναμιγνύει πραγματικές τοποθεσίες, ανθρώπους και περιστατικά με φανταστικές λεπτομέρειες.

Μεγάλος ταξιδευτής, από το Περού και την Παταγωνία έως την Ελλάδα, τη Δυτική Αφρική και την Αυστραλία, ο Bruce Chatwin πλήρωσε με τη ζωή του το πάθος των ταξιδιών. Το έργο του Τι Γυρεύω Εδώ; το έγραψε ήδη παράλυτος στην αναπηρική καρέκλα, όπου έζησε τον τελευταίο του χρόνο αυτός ο νέος και ανήσυχος άνθρωπος. Απεβίωσε το 1989, χτυπημένος από την ασθένεια του AIDS, στη Νίκαια της Γαλλίας, σε ηλικία μόλις 48 ετών.

Πρόλαβε όμως και άφησε τη σφραγίδα του στα σύγχρονα αγγλικά γράμματα με την ευαίσθητη και πανέξυπνη πένα του. Θεωρείται από τους πλέον μεγαλοφυείς σύγχρονους Άγγλους συγγραφείς, ακαταπόνητος αλλά και άξιος απόγονος της γενιάς των μεγάλων ταξιδιωτών των γραμμάτων.

Διακρίσεις:
• Βραβείο Commonwealth Writers’: Best Book – Europe & South Asia Region για το βιβλίο Τα Μονοπάτια των Τραγουδιών (1988)
• Υποψηφιότητα για το βραβείο Booker για το βιβλίο Ουτς (1988)
• Βραβείο James Tait Black Memorial για το βιβλίο Στο Μαύρο Λόφο (1982)

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ