Το Μυστικό της Ξέρας

Κώστας Παππής
120 σελίδες
14 x 21 εκ.
978-960-8273-87-0
€ 10,00

Παράγγειλε το βιβλίο

  • Το Μυστικό της Ξέρας

Μέρες του Οκτώβρη του 1967. Η χούντα εδραιωμένη και πανίσχυρη.

Περασμένα μεσάνυχτα, σε δυο-τρεις ώρες θα ξημέρωνε Κυριακή. Η διαύγεια της νύχτας έκανε τ’ αστέρια να λαμπυρίζουν. Ο μεγάλος κυνηγός τ’ ουρανού, ο Ωρίωνας, κι από κοντά το πιστό του σκυλί, ο Σείριος, είχαν μόλις αρχίσει ν’ ανηφορίζουν αφήνοντας πίσω τους το βουνό των Γερανείων, απ’ όπου είχαν πριν λίγο ανατείλει.

Από τον παλιό συνοικισμό της κωμόπολης, δυο εφηβικές φιγούρες, 16χρονοι μαθητές της τρίτης τάξης γυμνασίου ξεγλιστρούσαν μέσα στο σκοτάδι από τις εξώπορτες των γειτονικών σπιτιών τους και ξεκινούσαν καβάλα στα ποδήλατά τους για το γυμνάσιο. Φτάνοντας ξεκαβαλίκεψαν κι άφησαν τα ποδήλατα ακουμπισμένα σ’ ένα φράχτη. Κινούνται φροντίζοντας να μην κάνουν θόρυβο. Είχαν το σκοπό τους…

***

Βράδυ της μέρας που ξημέρωσε. Στο γωνιακό μπαρ. Εκεί έσμιγε η παρέα, όλοι φοιτητές, όταν τα βράδια άρχιζαν να ψυχραίνουν, και πριν ξεκινήσουν, άλλοι γι’ Αθήνα, άλλοι για Θεσσαλονίκη, για το χειμερινό εξάμηνο στις Σχολές τους. Εκεί ήρθε και τον βρήκε ο χωροφύλακας, για να τον οδηγήσει στο Τμήμα. Είχαν τις πληροφορίες τους…

***

Αρκετό καιρό μετά. Ο πατέρας, μέσα στην βάρκα, ξεψαρίζει το δίχτυ. Ο γιος έξω, στο κρηπίδωμα της μαρίνας, το τραβάει και τ’ αποθέτει στον σωρό.

Όπως ήταν παραδομένος σ’ αυτήν την ανάμνηση, με το βλέμμα βυθισμένο στο νερό, άκουσε τον πατέρα του μέσα από την βάρκα να του φωνάζει για δεύτερη φορά δυνατά:

– Λέβα!

Δεν έκανε καμία κίνηση. Μόνο, σαν να βγήκε από όνειρο, σήκωσε τα μάτια και το βλέμμα του πήγε αργά ν’ ανταμώσει το βλέμμα του πατέρα του.

– Τελικά πού τα φούνταρες;

Η ερώτησή του έμεινε για λίγο μετέωρη, όσο χρειάστηκε ο πατέρας του να την συνειδητοποιήσει. Μετά ήρθε η απάντηση…

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Μυστικό της Ξέρας
Οι Ψυχές των Τόπων
Κώστας Παππής

€ 14,00
Τ’ Αγκάθι του Χριστού
Κώστας Παππής

€ 12,00