Οι Ψυχές των Τόπων

Κώστας Παππής
168 σελίδες
14 x 21 εκ.
978-960-8273-75-7
€ 14,00

Παράγγειλε το βιβλίο

  • Οι Ψυχές των Τόπων

Στις «Ψυχές των τόπων» αποκαλύπτονται τόποι που είναι δίπλα μας, κι όμως αόρατοι! Τόποι όλο ομορφιά, ιστορία και νόημα, που περνούν απαρατήρητοι περιμένοντας τον περιπατητή που θα τους ανακαλύψει. Ο συγγραφέας ψάχνει να βρει τέτοιους τόπους, συνήθως σε απερπάτητα μονοπάτια. Στέκεται, θαυμάζει, φωτογραφίζει, τους μελετάει, συζητάει μαζί τους. Αναζητάει την ιστορία τους, τους ανθρώπους που πέρασαν από εκεί, για να καταλήξει στην ψυχή των τόπων που επισκέπτεται.

Ξεκινάει μια μέρα του Οκτωβρίου από μια τυχαία ανακάλυψη, μια φρυκτωρία που στεφανώνει ένα χαμηλό λόφο κατάφορτο με χρυσοκίτρινα κρινάκια. Και πιάνει το νήμα των φρυκτωριών της αρχαίας Σικυώνας. Δηλαδή των σταθμών από όπου περνούσαν τα πύρινα μηνύματα που μετέφεραν πληροφορίες κρίσιμες για την αρχαία πόλη-κράτος.

Μιαν άλλη φορά ξεκινάει από ένα μικρό τρούλο, κρυμμένο κάπου στον κάμπο της Βόχας. Κι ανακαλύπτει το βυζαντινό ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης, χτισμένο με αρχαίο υλικό, που τον οδηγεί στα Ταρσινά, στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας, στη θέση του ναού της Άρτεμης. Εκεί ανταμώνει με τον Κυπάρισσο, το λατρεμένο φίλο του Απόλλωνα, με τον Σεφέρη και με τις δυο Παρθένους, Άρτεμη και Παναγιά. Ψάχνει την ψυχή του τόπου, κι αυτό τον πάει στα Μετέωρα της Κορινθίας, στο Κάστρο των Σφυρών και στην Παναγία των Βράχων, στον Ταρσό.

Και το ταξίδι συνεχίζεται με νέες ανακαλύψεις. «Σκηνή πας ο βίος και παίγνιον», βεβαιώνει ο Δημήτριος ο Πολιορκητής και οδηγεί τον Καβάφη στην αρχαία Σικυώνα. Ο συγγραφέας φτάνει στην μακρινή Δαλματία, στο αρχαίοελληνικό Τραγούριον, και συναντάει τον Λύσιππο και το σπουδαίο του έργο, τον Καιρό, που τον λατρεύουν σαν θεό εκεί, όχι όμως στην σύγχρονη Σικυώνα, την γενέτειρα του μεγάλου γλύπτη…

Με οδηγό τον Ησίοδο, περπατάει στα ερείπια της Αρχαίας Σικυώνας και συναντάει τον Δία να κάνει παζάρια με τους θνητούς για το πώς θα μοιράζονται τα σφάγια των θυσιών, με μεσολαβητή τον Προμηθέα. Κι άλλα, κι άλλα… Για ν’ αποδώσει φόρο τιμής σε μια σπουδαία μορφή που πέρασε από το Γυμνάσιο όπου φοίτησε, που την ευγνωμονεί γιατί του άνοιξε δρόμους στην ζωή. Και, τέλος, να φτάσει στην μορφή του πατέρα του, του Τάκη Παππή, του ιστορικού τερματοφύλακα του Πέλοπα στις ένδοξες μέρες της ομάδας, που τον σκέφτεται και τον ονειρεύεται ακόμα.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Μυστικό της Ξέρας
Κώστας Παππής

€ 10,00
Τ’ Αγκάθι του Χριστού
Κώστας Παππής

€ 12,00