Το Νερό και τα Όνειρα

Gaston Bachelard
208 σελίδες
17 x 24 εκ.
960-264-175-4
€ 23,38

Παράγγειλε το βιβλίο

  • Το Νερό και τα Όνειρα
  • Το Νερό και τα Όνειρα οπισθόφυλλο

Περισσότερο από τις ξεκάθαρες σκέψεις και τις συνειδητές εικόνες, τα όνειρα βρίσκονται κάτω από την εξάρτηση των τεσσάρων βασικών στοιχείων. Πολυάριθμα υπήρξαν τα δοκίμια που συνδύασαν τη θεωρία των τεσσάρων υλικών στοιχείων με τις τέσσερις οργανικές ιδιοσυγκρασίες.

Αν παραδεχτούμε ότι σε μία βιολογική πλάνη, αναμφισβήτητα πρόδηλη αλλά πολύ γενική, μπορεί ν’ αντιστοιχεί μία βαθύτερη ονειρική αλήθεια, τότε είμαστε έτοιμοι να ερμηνέυσουμε τα όνειρα από την υλική πλευρά. Πλάι στην ψυχανάλυση των ονείρων, θα πρέπει λοιπόν να στηθεί μία ψυχοφυσική και μία ψυχοχημεία των ονείρων. Η πολύ υλιστική αυτή ψυχανάλυση θα συμφωνήσει με τους παλαιότερους κανόνες που ήθελαν οι στοιχειώδεις ασθένειες να θεραπέυονται με τα στοιχειώδη φάρμακα. Το υλικό στοιχείο είναι καθοριστικό για την αρρώστια όσο και για τη θεραπεία. Υποφέρουμε με τα όνειρα και θεραπευόμαστε πάλι με τα όνειρα. Μέσα στην κοσμολογία του ονείρου, τα υλικά στοιχεία παραμένουν θεμελιώδη.

Το νερό είναι πράγματι το διαβατάρικο στοιχείο. Είναι η κύρια οντολογική μεταμόρφωση ανάμεσα στη φωτιά και τη γη. Η αφιερωμένη στο νερό ύπαρξη είναι μια ύπαρξη σε παραζάλη. Πεθαίνει κάθε λεπτό, αδιάκοπα, κάποιο κομμάτι της ουσίας της καταρρέει. Ο καθημερινός θάνατος δεν είναι ο εκστατικός θάνατος της φωτιάς που τρυπάει τον ουρανό με τα βέλη της. Ο καθημερινός θάνατος είναι ο θάνατος του νερού. Το νερό εξακολουθεί να κυλάει, το νερό συνεχίζει να πέφτει, καταλήγει πάντα σ’ έναν οριζόντο θάνατο. Σε αναρίθμητα παραδείγματα θα δούμε ότι για τη φαντασία που υλοποιεί, ο θάνατος του νερού είναι πιο ονειροπόλος από το θάνατο της γης. Ο πόνος του νερού είναι απέραντος.

Ο Gaston Bachelard γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1884 στην πόλη της Bar-sur-Aube στη γαλλική επαρχία Champagne. Σπούδασε φιλοσοφία, μαθηματικά και φυσική. Το 1927 κατέθεσε δύο διδακτορικά και γίνεται καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ντιζόν, και αργότερα στη Σορβόνη στην Έδρα της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών έως το 1954. Πέθανε στο Παρίσι στις 16 Οκτωβρίου 1962.

Ο Gaston Bachelard, μια εξέχουσα φυσιογνωμία με σπουδαίο συγγραφικό έργο, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους.

Διακρίσεις:
• Μέγα Βραβείο Γραμμάτων (1961)

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ