Θέατρο ΙΙ (2019)

Τα έργα αυτού του τόμου εμπνέονται από τους ελληνικούς μύθους της αρχαιότητας.

Στο Ηλέκτρα ή Η Πτώση των Προσωπείων πραγματεύεται τις δυσδιάκριτες όψεις του δίπτυχου Δικαιοσύνη / Εκδίκηση. Απέδωσε δικαοσύνη ο Ορέστης ή έγινε πατροκτόνος; Η μανία της Ηλέκτρας ήταν αποκλειστικά καρπός μιας εκδίκησης; Τα αντίποινα των νεαρών Ατρειδών μετατρέπονται σε μια διά του παραλόγου απόδειξη για τη ματαιότητα της εκδίκησης.

Στο Το Μυστήριο της Άλκηστης τα καθιερωμένα θέματα της θυσίας και του ηρωισμού αναλύονται χωρίς λοξοδρομήματα και ενστάσεις. «Σκοπός μου, όταν έγραφα το έργο, ήταν ν’ ανανεώσω ευλαβικά ένα αρχαίο μύθο για να τον καταστήσω πιο άμεσα προσιτό, για ν’ ανασύρω το παιχνίδι του θανάτου και της ανάστασης από αυτό που είναι στην πραγματικότητα ένα μυστήριο, δηλαδή ένα λειτουργικό δράμα». Ένα δράμα που κινείται γύρω από το τρίπτυχο έρωτας, θυσία και θάνατος.

Το Ποιος Δεν Έχει τον Μινώταυρό του; είναι μια μικρή κωμωδία, ιερό ντιβερτισμάν σε δέκα σκηνές την αποκαλεί η Yourcenar, κάπου ανάμεσα στην όπερα και την όπερα-μπούφα. «Ο Μινώταυρος και το άντρο του, τα θύματα που έτρεχαν μόνα τους στο χαμό τους, ο Θησέας με τις καλές προθέσεις που έμεναν πάντα στα λόγια, ο Μίνως που έκλεινε το μάτι στο έγκλημα, κάτω από τη φωτεινή δέσμη των προβολέων του 1944 αποκτούσαν μια τρομακτική συμβολική δύναμη. Η περιπλάνηση του Θησέα στους δαιδάλους του Λαβυρίνθου μού ξύπνησε την επιθυμία να περιγράψω την αλλόκοτη πορεία ενός ανθρώπου χαμένου μέσα στους μαιάνδρους του νου του.

Μετάφραση: Ιωάννα Δ. Χατζηνικολή

Ἡ Marguerite Yourcenar γεννήθηκε στὶς Βρυξέλλες ἀπὸ Γάλλους γονεῖς, μεγάλωσε στὴ Γαλλία ἀλλὰ ἔζησε πάρα πολλά χρόνια στὴν Ἰταλία, τὴν Ἑλβετία καὶ τὴν Ἑλλάδα. Ἔχει γράψει μυθιστορήματα, ποίηση, δοκίμια, θεατρικὰ ἔργα καὶ μεταφράσεις. Ἡ Yourcenar μαζὶ μὲ τὸν Κ. Δημαρᾶ ἔχουν παρουσιάσει στὰ Γαλλικὰ τὸ ἔργο τοῦ Καβάφη.

Ἡ μυθιστορηματικὴ βιογραφία τοῦ αὐτοκράτορα Ἀδριανοῦ τῆς πρόσφερε τὴν παγκόσμια ἀναγνώριση καὶ ἡ Ἄβυσσος (1968), τιμήθηκε, ὁμόφωνα, μὲ τὸ Prix Femina. Τὸ 1972, ἡ Marguerite Yourcenar πῆρε τὸ Grand Prix litteraire γιὰ τὸ σύνολο τοῦ ἔργου της. Εἶναι ἡ πρῶτη γυναῖκα ποὺ ἔγινε μὲλος τῆς Γαλλικῆς Ἀκαδημίας τοῦ Ρισελιὲ τὸ 1981.

Συγγραφέας: Marguerite Yourcenar
ISBN: 978-960-8273-73-3
​​Σελίδες: ?
23,38

​​​​​​​​​​​​​​​